Rejs Danmark rundt med din elbil

Rejs Danmark rundt med din elbil

Under corona-pandemien opdagede danskerne hvor smukt det var at rejse rundt i Danmark, da muligheden for udenlandske rejser ikke var en realitet.

Elbilen er blevet et populært valg af danskerne, når det næste køretøj skal vælges. Det betyder dermed også, at der kommer flere elbiler på vejene når folk skal bilferie i Danmark. Derfor er det vigtigt man tager sine forholdsregler, således turen bliver så behageligt som muligt. 

Dækker din abonnementsordning?

Hvis du har en abonnementsordning hos et ladeselskab, er det en god ide at undersøge udbyderens lademuligheder inden, så du er opdateret på hvor du kan lade din bil på ruten. Det kan være en god ide, at undersøge om du har ubegrænset abonnement til udbyderens ladestandere, eller om du skal have opgraderet det nuværende abonnement inden du kører på ferie. Når ruten er fastlagt, er det lettere at fastlægge hvor dine lademuligheder er, og planlægge diverse stop efter det. Hvis din rute ikke passer efter din udbyders placering af ladestandere, kan det være en mulighed at købe abonnement hos en af de andre udbydere.

Praktiske råd til opladning på ruten

Det er vigtigt når man er på kør-selv ferie, at man er opmærksom på bilens opladningsniveau. Det er derfor en god ide at holde ind ved en ladestander, når bilens batteri er ved at ramme under 20%. Grunden til dette er, at så længe du har 20% strøm, så har du også mulighed for at køre hen til en anden ladestander, hvis uheldet skulle ske og der var evt. kø eller en defekt lader.

Når du har fundet en ladestander og skal til at lade din elbil, er det en god ide at stoppe opladningen ved 80%. Grunden til dette er, at på den måde er med til at optimere ladetiden bedst muligt. Det tager den samme tid at lade fra 20 til 80%, som det gør at lade de sidste 20% til den fulde opladning af elbilen. 

Der er en masse forhold som kan gå ind og påvirke elbilens rækkevidde. Derfor er det en god ide at holde øje med kørselsmønsteret, og hvilken kørestil man har sig. Dette kan eksempelvis være når du accelererer, stopper og starter bilen, så bruger man ekstra strøm. Derudover kan det være når du kører i koldt vejr, har batteriet brug for mere kapacitet. Det er fordi elbilen anvender flere funktioner som aircondition, vinduesviskere, radio osv. 

For at forlænge batteriets rækkevidde og kapacitet, er det en god ide at holde batteriet køligt.  Når sommeren banker på døren, er det uundgåeligt at batteriet blive ekstra varmt. Derfor bør du holde din elbil i skyggen, når du parkerer, og når du lader.

Vær den gode elbilist

Det kan være frustrerende som ejer af en elbil, når man skal lade ved en af de offentlige ladestandere og alle er fyldte. Det kan være frustrerende når man gerne vil hurtigt videre, men der holder en elbil ved en af de ladestandere som er fuldt opladt, hvor ejeren er gået ind for at evt. at handle. Vær derfor den gode bilist, som husker at flytte bilen, så snart den er færdigopladt. Dermed hjælper alle til med at få den bedst mulige tur.